PERVİN GÜRLER… KKTC’NİN İLK KADIN POLİS MÜDÜRÜ

50 yaşında Hukuk fakültesinden mezun oldu

PERVIN GURLER ROPORTAJ 3

Baba mesleği polisliği belki çok tercih ederek seçmedi ama mesleğine tutkuyla bağlandı. Meslek hayatında 34. yıla girmesine karşın aynı tutkuyla işine devam ediyor. KKTC’nin ilk kadın polis müdürü olarak kayıtlara geçti. Bugün de Adli Şube gibi polis teşkilatının ağırlıklı bölümlerinden birinin başında… Ve 50 yaşında eşinin de teşvikiyle hukuk fakültesinden mezun oldu.

Mesleki tutkusu yanında yaşama bağlılığı, insanlarla iletişimdeki yeteneğiyle de tanınan Polis Genel Müdürlüğü Adli Şube Müdürü Pervin Gürler ile 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla kadını, kendi özelini, mesleğini  konuştuk. Polis Genel Müdürlüğü’ndeki odasında sivil kıyafeti, polisin dişiliğe ters düşmediğini kanıtlayan  kadınsı duruşuyla samimi bir profil oluşturan Gürler, alışılmış mesafeli, ulaşılmaz “müdür” pozisyonu yerine santral telefonundan kolayca ulaşılabilen, her gelen vatandaşın görüşebileceği sıcak bir imaja sahip.

BAF’TAN KUZEY’E

15 Aralık 1955 Baf-Fidi doğumlu Pervin Gürler, ilk ve orta eğitimini Poli köyünde, liseyi Baf-Kasaba’da tamamlar ve 1973 yılında daha 18 yaşındayken çok istekli olmamasına karşın baba mesleği polislik mesleğini seçer. Aynı yıl hukukçu Recep Gürler ile nişan olur ve 1974 savaşında Güney’de yaşayan Kıbrıslı Türklerin çoğu gibi zorlu bir yolculukla Kuzey’e geçer. Nişanlısıyla birlikte 400 KL rüşvet karşılığında kamyonetin altında 4.5 saat süren yolculukla kuzeye geçişini, bu yolculuk sırasında aldığı yanıkları, hatta bugünün politikacısı Dr. Ertuğrul Hasipoğlu’nun yanıklarını tedavi etmesini bugün gibi hatırlıyor.

Pervin ve Recep Gürler 1975 yılında evlenir, 2 çocukları olur. Şimdilerde 30 yaşındaki Bilgisayar Mühendisi oğlunu yazda evlendirmeye hazırlanıyor. 26 yaşındaki kızları ise yakında doğum yapıyor, yani Pervin Gürler anneanne oluyor.

1976’da milletvekili seçilen, 4 yıl bakanlık yapan, yaklaşık 20 yıllık yargıçlığın ardından 2003 yılında emekliye ayrılan eşi Recep Gürler ise ülkenin tanınmış simalarından…

İLK KADIN POLİS MÜDÜRÜ, İLK KAZA MÜDÜRÜ

Pervin Gürler, daha 8 yıllık polis memuruyken 1981 yılında Çavuş olur ve teşkilatta yöneticilik hayatı başlar. 1998 yılında KKTC’nin ilk kadın Polis Müdürü olarak Adli Şube’nin müdürlüğüne atanır. 1999’da da ilk kadın kaza müdürü olarak Girne Polis Müdürü olur. 2004’te tekrar merkezde Adlı Şube müdürlüğüne getirilir.

Girne’deki 5 yıllık görev süresinden çok memnun kaldığını anlatıyor Pervin Gürler… “İlk defa bir bayan polis müdürü gittiği için önceleri kuşkuyla karşılandım. Ama ben bölgeye, bölge bana kolay alıştı. Kapımı herkese açtım. Ekibim de çok iyiydi. 5 yıllık görev süremde çok memnun kaldım.”

PERVIN GURLER ROPORTAJ 1

HUKUK FAKÜLTESİNİ BİTİRDİ

Girne’de polis müdürlüğü yaptığı yıllarda Yakın Doğu Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne de devam etti. Hukukçu eşi Recep Gürler’in de teşvikiyle 2004 yılında, yani yaklaşık 50 yaşında hukukçu diploması alır. “Evde iki hukukçu olduğuna göre siz de emekli çıkınca hukuk bürosu açarsınız herhalde” diye sorulunca da “kısmet” diyor Pervin Gürler.

ÜNİFORMAYA HASRET

Pervin Gürler, 18 yaşında polis olmaya karar verirken çok istekli değildi ancak şimdi “dünyaya yeniden gelsem yine bu mesleği seçerim” diyecek kadar mesleğine tutkulu… Ama “akademi okuyarak polis olmayı da isterdim” diyor. Polis mevzuatı gereği Adli Şube’de üniforma giyilmemesi nedeniyle üniformaya da özlem duyuyor.

POLİSLİK ERKEK MESLEĞİ Mİ…

Polisliğin erkek mesleği olduğuna ilişkin görüntünün yanıltıcı olduğunu da söyleyen Gürler, her meslekte olduğu gibi polislikte de istekli, işini seven, mücadeleci kadınların başarılı olabileceği inancında. “Polisim ama önce kadınım, anneyim, eşim” diyen Gürler, 34 yıllık meslek hayatında evini, çocuklarını, eşini ihmal etmediğini vurguladı.

Toplam 2 bin kişilik  polis teşkilatında 88 kadın bulunduğunu anlatan Gürler, kadına dair görüşlerini şöyle özetledi:

“Polis teşkilatındaki kadın sayısı çok daha fazla olmalı…Kadınlar bu örgütte erkekler kadar başarılı olunabileceğini gösterdi. Ben bir kadın yönetici olarak teşkilatta her zaman çok rahat görev yaptım, cinsiyetimden dolayı kendimi kabul ettirememe gibi bir sorunum olmadı. Hiç dışlanmadım, hep destek gördüm. Ama çok çalıştım, ‘hastayım, çocuğum hasta işe gelemem’ demedim. İşime hiç geç kalmadım. Ceset de gördüm, her tür olaya tanık oldum. ‘Ben bunu yapamam, göremem’ demedim.”

Kıbrıs Türk toplumunda kadının ayrımcılığa uğradığına ilişkin görüşlere katılmadığını, hatta meslekten edindiği tecrübeye dayanarak kadına yönelik şiddetin de çok az olduğunu söyleyen Gürler, “Kadın kendine güvenirse, çalışırsa, mücadele ederse hak ettiği yere gelir, hedefine ulaşır” diye konuştu.

PERVIN GURLER

YÖNETİCİLİK SERTLİKLE DEĞİL SEVGİYLE

Polislik mesleğinde insanlarla ilişkinin, güven vermenin önemine vurgu yapan Gürler, çocukluk ve öğrencilik hayatında derslerde çok parlak olmamasına karşın sosyal olmasının yararını meslek hayatında gördüğüne inanıyor. İletişimde, empati kurmada başarısını öğrencilikteki sosyalliğine bağlıyor…

Polis teşkilatının teknolojiden insan ilişkilerine kadar her geçen gün daha uygar ve çağdaş bir pozisyon kazandığını anlatan Gürler, “Teşkilatta çok iyi bir uyum var. Bence başarının sırrı da burada. Artık sertlik dönemi eskilerde kaldı. Daha uygar, insani ilişkiler esastır. İdarecilik bağırmakla, hakaretle, sertlikle değil bilgiyle, kültürle yapılır. Bağırarak sindirirsiniz ama alt taraf kaynar. Bu nedenle sevgi, anlayış esas olmalı. Yönetici personelinin her tür sorunuyla ilgilenirse iyi yönetici olur” diyerek yöneticilere mesajlar da verdi.

Polis Adli Şube Müdürü Pervin Gürler, mesleki deneyimlerini aktarırken detaya girmeden, uyuşturucu, insan kaçakçılığı gibi suçlarda artış olmasına karşın KKTC’nin güvenlik açısından başta Güney Kıbrıs olmak üzere birçok ülkeden çok iyi durumda olduğunu ve suç oranının çok daha düşük olduğunu da ekledi.

(TAK/ Mart 2007)

Bir Cevap Yazın