MERCAN’LAR, GARA HATİCE’LER…

AFRİKA KÖKENLİ SİYAH KIBRISLILAR ASIRLARDIR KIBRIS’TA

İngiltere’de yaşamını sürdürürken önce büyükbabasının, kısa bir süre sonra da amcasının ölümüyle start alan araştırması O’nu geçmişine, köklerine götürdü ve ortaya bugüne kadar irdelenmeyen bir konu çıktı… “Siyah Kıbrıslılar”

AFRIKA KOKENLI KIBRISLILAR SERAP KANAY.jpg

Sanatçı Serap Kanay, uzun erimli bir araştırma sonunda atalarının adaya Afrika’dan geldiğini ve asırlardan beri yaşadıkları bu topraklardaki sayılarının 2 bin civarında olduğunu tesbit etti. Her gün çevremizde gördüğümüz, birlikte yaşadığımız Siyah Kıbrıslılar’ın kökleriyle ilgili çalışmasının ilk sonuçlarını  “Connections-Bizler” adıyla “İnanç Sıçrayışları” isimli uluslararası sergiyle tanıtan Serap Kanay, bu araştırmasını sürdürmede ve geliştirmede kararlı.

İLK İŞARET MEZARLIKTA

1961 Mağusa doğumlu Serap Kanay, ilkokul eğitimini Baf’ta tamamlamasının ardından 1979 yılında Türk Maarif Koleji’nden mezun olur. 1983 yılında ise Londra’ya yerleşir. Burada sanat ve desen ön çalışmalarıyla başlayarak güzel sanatlar eğitimi alır. 1992’den itibaren İngiltere’de 10’u aşkın kişisel ve karma sergilere katılır.

Serap Kanay sanat uğraşlarıyla birlikte siyah kimliğini, kim olduğunu, nerden geldiğini sorgulamaya başlar…

“Benim için siyahlığımın, köklerimin özünü temsil eden büyükbabam, babamın babası, şubat 1999’da Kıbrıs’ta vefat etti. Ailemin son büyüğünün de ölümü beni çok etkiledi.  Ve dedemden 40 gün sonra da Londra’daki amcam öldü. Sık görüşmüyorduk belki ama hastalığı sırasında yakınlaştığımızı hissettiğim bu büyügümü de kaybetmek  bana ikinci darbe oldu.”

AFRIKA KOKENLI KIBRISLILAR

Amcasının ölümü üzerine Londra’daki hayatında ilk kez cenazeye gittiğini anlatan Serap Kanay, bu cenazenin kimlik arayışına ilişkin arzusunu hızlandırdığını anlatıyor…

“Cenazedeki insanların çoğunluğu siyahtı. Çoğu tanımadığım, akraba bağlantısı olmayan insanlardı ama hemen hemen tamamı siyah Kıbrıslı’ydı.  Mezarlığa girince sanki Kıbrıs’da bir köye gittim ve beni karşılamaya gelen birçok insanla tanıştım. Orada hissettiğim duygunun huzur olması beni çok şaşırttı…Ve o gün araştırmaya karar verdim.”

DEDE, BABA, SERAP VE KIZI

RÖPORTAJLAR YAPI TAŞINI OLUŞTURUR

Serap Kanay, amcasının cenazesine katılan insanlardan başlayarak köklerini araştırmaya yoğunlaşır. Röportajlar yapar, fotoğraflar çeker, özellikle de yaşlılarla konuşur. Ve İngiltere’deki çalışmaları yetersiz kalınca araştırmasını sürdürmek için 2000 yılında kızı ile birlikte Kıbrıs’a kesin dönüş yapar.

Siyah Kıbrıslılar’la ilgili çalışmalarını, röportajlarını adada da sürdüren Serap Kanay, araştırmasının sonuçlarını geçtiğimiz günlerde Lefkoşa’da açılan “İnanç Sıçrayışları” adlı uluslararası sergiyle kamuoyunun gündemine taşıdı. Bu çalışmanın bilimsel değil sanatsal bir çalışma olduğunu, dolayısıyla eksiklikleri olabileceğini de ekleyerek.

HALA AYSE SERIFALI KIZILKOZ.jpg

KÖKENLERİ AFRİKA’DAN

Serap Kanay’ın röportajlardan derlediği bilgilere göre,  şu an yaşayan Siyah Kıbrıslılar’ın kökleri 1700-1800’lere kadar dayanıyor. Sudan, Mısır, Fas, Etiyopya gibi Afrika ülkelerinden köle olarak, satın alınarak, çalınarak, kaçırılarak veya gemilerden kaçarak Kıbrıs’a yerleşmişler. 1974 yılına kadar çoğunlukla Piskobu bölgesinde yaşamışlar. Ama Lefke civarı, İskele, Mora, Sinde ve Kukla gibi köylerden yetişenler de var. Çoğunlukla yoksul insanlar. Evlerde ve tarlalarda işçi olarak, şeker kamışı çiftliklerinde ve madenlerde çalışmışlar. Piskobu’da yoğunlaşmalarının nedenleri de buradaki şeker kamışı tarlaları. Burada asilik yapanlar ise ceza olarak  Hirsofu’daki taş ocakları veya altın madeninde çalışmaya gönderilmişler…

Güney Kıbrıs’ta yaşayan hristiyan Siyah Kıbrıslılar’ın varlığı, bunların çoğunlukla Limasol bölgesinde yaşadıkları da ortaya çıkan bulgular arasındar. Serap Kanay, bu konuyla ilgili olarak, “Bu kesimle söyleşi yapma fırsatım olmadı, çalışmamın bundan sonraki aşamasında onlarla da bağlantı kurmayı planlıyorum” diye ekleme yaptı.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“MERCAN” HER AİLEDE VAR

Ten renkleri nedeniyle siyah Kıbrıslılar arasında Gara Mehmet’ler, Gara Hatice’ler oldukça yaygın. Ayrıca hemen hemen her ailede “Mercan” isminin bulunması da araştırmayla ortaya çıkan ilginç, dikkat çekici bilgilerden. Yani tüm Kıbrıslıların yakından bildikleri Mercan isminin de hikâyesi var…

İşçi, kâhya olarak çalıştırılan siyah erkeklere koyu kırmızı, bordo, o zamanki adıyla “mercan” renginde bellik, kemer takılırmış. Ve bu insanlara isim vermek yerine, onları çalıştıran ev sahipleri bu kemerlerin rengiyle “Mercan” diye hitap ederlermiş. Zamanla Mercan isim olarak yerleşmiş.

NENE VE DEDE

HERKES ATALARINI BİLMELİ

Serap Kanay, Afrika kökenli Kıbrıslılar projesini sürdürmede, köklerini daha detaylı olarak araştırmada, sayıca daha çok ailelere ulaşmada kararlı. Bugüne kadar bu konuda  araştırma yapılmamasını, tatminkar kaynak bulunmamasını büyük eksiklik olarak niteleyen Kanay, “Kimlik çok önemli. Ben Kıbrıslı’yım ama diğer Kıbrıslılar’dan farklı olarak Siyah Kıbrıslı’yım. Köklerimi, nerden geldiğimi, atalarımın neler yaşadığını bilmem gerekir. Gerçeğe ulaşma yolunda mesafe almaktan son derece mutluyum” diyor. “Soy ağacımızı, nerden geldiğimizi, kim olduğumuzu araştırmak,  kimliğimizle gurur duyarak yaşamak, bugünümüze ve toprağımıza olduğu kadar yarınımıza da sahip çıkmaktır” diyerek herkese de benzeri duyarlı çalışmalar öneriyor Serap Kanay.

(TAK/ Haziran 2005)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

MERCAN’LAR, GARA HATİCE’LER…” üzerine 10 yorum

  1. Kaleburnu köyü
    Mehmetçik köyü
    Bunlarında kökeni büyük oranda afrika kokenlidirlet

      1. Ben de soy ağacımızı araştırıyorum.Mahan isminde Anglisiya doğumlu
        Halamın kocası siyahtı,Enver Emin, Kamil Emin,kızları Vediya,ingilterede
        Yaşadılar.Nahide isimli bir kızları Kıbrısta yaşadı.şimdi hepside sizlere ömür

  2. Serap ablayı çok iyi tanıyorum ben kuklalı yım. Bizim de nenelerimiz siyahtı ve eskiden küçük olduğumuz için isimlerini bilmiyorduk bu yüzden gara nene diye çağırıyorduk. Nesil beyazlarla evlendikten sonra renkler de değişti.Eskilerden daha yaşayan insanlar var halen değişime uğramamış. Belki de bizim kökenimizde afrika dan gelir çünkü ataları Sudan dan vs gelen insanlar var köyümüzde ,belkide köydeki büyük çiftlikte çalışmak için getirilmişlerdir.Araştırırabilirseniz çok seviniriz.
    Saygılar,

  3. Kaleburnu köyünden yazıyorum ve bizimde büyük dedemiz afrika kökenli sizlerle görüşmek isteriz 😊

  4. Benim de ailem de siyah anne tarafım mesela Kara Cemal dedikleri gercekte Limasol’da kalıp Londrada yasamis bir büyük teyzem vardi kızı kara pembe..diğer bir kızı zahide fakat simdi hepsi rahmetlendi benim aneannem rahme o da esmerdi bunların anneleri büyük nenem de cok esmerdi yani gercekte bir afrika zencisi gibi fakat cok beyaz biri ile evlendigi icin aneannem kizkardesinden biraz daha beyazdi..bu köklerimizin nerden geldigini hic ögrenemedik..gecmisimizi hic bilemedik..cunku hepsi rahmetli oldu ..annem dahil 🙁

  5. Букмекерская контора 1xBet является очень известных на рынке. 1xbet прямо сейчас Огромный выбор спортивных и киберспортивных событий, десятки открытых линий, высочайшие коэффициенты. Кроме того, БК имеет широкий функционал и одна из немногих дает возможность совершать ставки по специальным промокодам. Используя промокоды, вы можете получить настоящие деньги, не внося абсолютно никаких средств. Это реально! Узнать последний промокод вы можете сейчас же, однако использовать его необходимо в соответствии с условиями и инструкциями, которые приведены ниже.

Bir Cevap Yazın