Lefkoşa’ya ruh katanlar… 700 yıllık konak EAGLE EYE ile yaşam buldu

Ülkenin yüz akı olmaya aday, sadece Lefkoşalının değil farklı bölgelerin de çekim merkezi haline gelen, Girnelinin bir kahve molası için bile tercihi olan, en yoğun turisti ağırlayan Lefkoşa Surlariçi’ne her geçen gün yeni değerler katılıyor. Eski yenilenerek güne taşınıyor. Hafızalar, anılar, tarih tazeleniyor; adı unutulan sokaklar yaşam buluyor…

Son örnek, Nicosia Eagle Eye. Girne Kapısı’nın hemen yakınında, Celaliye Sokak’ta. 700 yıllık olduğu tahmin edilen atıl konak, bu alanda marka haline gelen Mimar Birgül Güvenir Beyatlı tarafından Nicosia Eagle Eye adıyla butik otel olarak Lefkoşa’ya kazandırıldı.

Aynı bölgeye yakın Swallow ile Lefkoşa’da butik otellere öncülük yapan, aynı zamanda başkent ve diğer bölgelerde birçoğunun projelendirilmesine ve yaşam bulmasına katkılarıyla bilinen Mimar Beyatlı, bu ikinci yatırımıyla Lefkoşa’da 20’ye yaklaşan butik otel zincirine yeni bir değer kattı.

Orijinali restore edilerek korunan, eklemelerle toplam 12 odalık butik otel olarak düzenlenen konak, Haşmet Gürkan ailesinden alınmış. Yaklaşık 50 yıldan beri atıl kalmış bir bina. Restore edilirken kerpiç, çelikle desteklenmiş. Orijinal, kemerler, farklı dönemlerden izler taşıyan mimari,  asırlık hurma ağaçları korunmuş. Hafızaları canlı tutacak objeler de eklenmiş. Ayakkabıcı Arif’ten (Arif Nurak) alınan eski kalıplar, fotoğraflar, koltuklar, kanepeler, yataklar, perdeler, dikiş makinaları… Çöplerde bulduğu eski sandalye ve koltukları döşeterek baş yere konumlandırmış Beyatlı. Odalara da Lefkoşa’daki burçların orijinal adlarını vermiş. Quirini, Flatro, Garaffa, Podocataro, Konstanza, Tripoli, D’avila…

Farklı dönemlerin izlerini taşıyan konağın Lüzinyan dönemine kadar dayandığı tahmin ediliyor. Arkeolog Müge Şevketoğlu’nun derlediği bilgilere göre bölge, özellikle Genovalıların ve Pisanlıların izlerini taşıyor. Hemen yakındaki, bugün Doktor Küçük Meydanı olarak adlandırılan meydanın Pisanlılar Meydanı olarak bilindiğini de ekliyor notlarında Şevketoğlu.

Ombudsman binasının hemen arkasında, sokağa girer girmez kırmızı panjurlarıyla dikkat çeken butik otel adını, inşaat sektöründe “kartal gözlü, keskin göz” anlamında yaygın olarak kullanılan Eagle Eye’dan almış.

Otelin çalıştırıcısı Dudu Özkoraltay’ın yaptığı kahveleri yudumlarken restore ve inşaatla ilgili detayları anlatan Mimar Birgül G. Beyatlı, hızla gelişen ve kenti dönüştüren girişimlerin bütünlüklü politikalarla desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

“Kente, sokağa, insana, ülkeye ruh ve değer katan bu tür girişimler ilgili birimlerin katkılarıyla takviye edilmeli, desteklenmeli.  Mevzuat yeniden düzenlenmeli örneğin, sokaklar aydınlatılmalı, yeşillendirmeye önem verilmeli. Otele gelen, kapıdan geçerek kenti gezen turist pazar günü açık restoran bulabilmeli meselâ…”

Bir Cevap Yazın