Sağlıkta iki başarı hikayesi, iki kitap

Kıbrıs Türkü’nün sağlık alanındaki iki büyük başarı hikayesi kitaplaştırıldı. Hala dünyayı kasıp kavuran Sıtma ve son 20 yılda tamamen sıfırlanan Talasemi ile mücadele, iki ayrı kitapla kayıtlara geçti.

Kıbrıs’ta yüzlerce yıl yıkıcı salgınlara yol açan, Afrika ve Asya ülkelerinde hâlâ binlerce insanın ölümüne neden olan Sıtma ve bu hastalığa yol açan sivrisinekle mücadeledeki tarihi başarı, Mehmet Barışsever tarafından kaleme alındı. 1950’de adadan tamamen temizlenen bu hastalıkla ilgili mücadelenin başını çeken dönemin Sağlık Baş Müfettişi Mehmet Aziz ve arkadaşlarının çalışmasını anlattı Barışsever bu kitapta. Tarihi belgeler ve tanıklarla, aile bireyleriyle konuşarak insanlığa büyük hizmette bulunan sıhhiye müfettişlerini, “sinekçiler”i isimleriyle tek tek anarak anlattı bu başarı öyküsünü.

1970’li yıllardan itibaren çalışmaları başlayan ve yaklaşık 20 yıl önce tamamen sıfırlanan (2000’den itibaren hasta bebek dünyaya gelmedi) Talasemi ile mücadele de, bu çalışmalara önemli katkıda bulunan Hematolog Doktor, eski Sağlık Bakanı Gülsen Bozkurt ile Dubai Genetik ve Thalassemia Merkezi Başkanı Prof Dr. Erol Baysal tarafından kaleme alındı. Adadaki uygulamalar, dünyadaki gelişmelerle birlikte irdelendi.

Sıtma ve Talasemi konusundaki çalışmaları tek kitapta toplamak için birlikte yola çıkmışlar ancak konuların kapsamı nedeniyle iki ayrı kitap oluşmuş. Bu gece iki kitap birlikte tanıtıldı Tabipler Birliği’ndeki etkinlikte.

Dr. Gülsen Bozkurt’un dediği gibi, “Sıtmadan talasemiye uzanan başarılı çalışmalar, geleceğe yönelik koruyucu sağlık çalışmalarına örnek teşkil etmeli.”

Bir Cevap Yazın