Konakları, yeşil doğası, maden yatakları, su kemerleri, portakalı, hurma ve ceviziyle ünlü Lefke’de artık bir guest-house var. Trodos dağlarının eteklerinde, sınıra yakın tepede bir vaha.
Yaklaşık 40 civarında eski eser kayıtlı konak bulunan, 4 bin yıllık geçmişiyle adanın en eski yerleşim yerlerinden Lefke’de artık konaklama mümkün. Bölgedeki ünlü konaklardan biri, uzun bir restore sürecinin ardından, orijinali korunarak restore edildi ve guest-house olarak kısa süre önce hizmete sunuldu.
Doğduğu aile evini eşi Nilgün ile birlikte restore eden Mimar Soner Ersen, ailenin anısını yaşatmak için anne-babasının seramik heykellerini başköşeye oturttu. Sevcan Çerkez imzalı dev heykeller. Toplam 6 odalı tesiste, her giriş çıkışta selamlamak mümkün anne-babayı. 90’li yaşlarda hayatını kaybeden anne Dervişe ve 40’lı yaşlarda hayatını kaybeden baba Mehmet tesise isimlerini de verdiler.
Eski eserlere kayıtlı konak, Anıtlar Yüksek Kurulu onayıyla restore edildi. Orijinal yapı ve eşyalar korunarak yapıldı. Koltuklardan yataklara, abajurdan mermere, kapıdan pencereye, hamamdan kuyulara binanın genelinde orijinal dokuyu her yerde görmek mümkün. Ama önemli eklemeler de var. Havuz eklendi mesela. Eklemeler yapılırken de orijinali bozmayacak dokunuşlar yapıldı.
Trodos dağlarının eteklerinde, sınır kapısına yakın Lefke’nin Aplıç bölgesindeki konak, konumu nedeniyle doğa içinde, sessiz bir bölgede. Etraf, Lefke’nin her yerinde olduğu gibi canlı, gürül gürül akan su kanalları ve derelerle kaplı. Baraj da yürüme mesafesinde. Burada konaklayanlara yürüyüş imkânı sağlayan birçok güzergâh var.
Pandemi koşullarında hazır uzaklar uzakken, yakınları, memleketi keşfetmek isteyenlere alternatif bir mekân.
Toplumsal kiimliğimizin yok edildiği bu günlerde, BİZ BURDAYIZ diye haykıran müstesna bir yaklaşım..Eskiyle yeninin iç içe , duyguların tavan yaptığı bir mekan, .Sahip çıkılması temennisi ile yürekten kutlarım
Çok doğru. Sahip çıkılması ve benzerleri için teşvik edilmesi gerekir. Bu konuda farkındalık yaratmak görevimiz.