ŞİŞE SUYUYLA İZOLE HAYATLAR

“Kızıma çok zaman harcıyorum, her istediğini yapıyorum, her şeye sahip ama oyundan, bebekten, parktan bile zevk almıyor. Hiçbir şeyden mutlu olmuyor” dedi 30’lu yaşlardaki genç kadın. Bahsettiği kızı da tatlı mı tatlı ve henüz 3 yaşında…

Her şeye sahip 3 yaşında sağlıklı bir çocuk nasıl olur da mutlu olmaz düşüncesi dün gece boyunca beynimi kemirdi. Acaba bu coğrafyanın kaderi mi, dört taraftan denizle çevrili olmanın yarattığı ruh halleri mi, “sistem” sorunsalı mı, yoksa her şeye sahip olup sahip olunacak bir şey kalmamasından mı..!

Analarımız 5-6 çocuğa nasıl bakıp büyüttüklerini keyifle anlatırken, şimdi bizlere n’oldu da bir çocuğu mutlu edemiyoruz! Üstelik anne/baba/anneanne/babaanne/dedelerden oluşan kocaman ve sıkı fıkı aile ortamlarında…

Yaklaşık 10 yıl önce yapılan bir ankette, 20’li yaşlardaki gençlerin daha hayatlarını kazanmadan her şeye sahip oldukları tespiti yapılmış ve bunun nedeni savaşlarda kayıplara uğrayan ailelerin “ben çektim evladım çekmesin” haletine bağlanmıştı.

Geçtiğimiz aylarda yapılan sosyolojik bir incelemede ise, yeni nesil anne babaların bebekleri, hekim tavsiyesiyle hazır şişe sularıyla yıkadıkları gibi ilginç bir veriye dikkat çekilmişti. Hijyen kaygısıyla yapılan bu uygulamanın yaygınlığına vurgu yapılan sosyal amaçlı bu çalışmada, doğal yaşamdan izole olmanın dezavantajları sıralanmıştı.

Aynı çalışmada, ağırlıkla ev veya kapalı ortamlarda yaşam sürdüren bebek/çocukların daha ilk yaşlardan tablet bilgisayar ve cep telefonlarıyla tanışıklığının yarattığı asosyallik, 5 yaşında erkek çocuk sahibi bir annenin “evde birbirimizle konuşmaya fırsatımız yok” gözlemiyle örneklenmişti…

Ve adanın farklı bölgelerinde dağ yürüyüşleri organize eden 60’lı yaşlardaki bir rehberin “en kötü ve en dayanıksız yürüyüşçüler gençlerdir” saptaması da örnek olarak kullanılmıştı aynı çalışmada.

“Mutluluğun reçetesi yok, ama amaç ve hedef yoksa mutluluk ancak genetik kadardır” diyor Mark Twain… Önerdiği ilaç ise biraz riskli: “Güvenli limanlardan uzaklaş. Bırak alize yelkenleri şişirsin…”

(Gazete360/ Mayıs 2014)

 

Bir Cevap Yazın