“Onlar Daha Çocuktu” dedi, üniversitede okurken öldürülen 6 genci yazdı. Hatta 6+1

Özer Elmas, Mehmet Ömer, Muharrem Özdemir, Mustafa Ertan, Ercan Turgut ve Sadık Cemil. Türkiye’de okurken öldürülen 6 genç. 1976-78 arası. Okumaya gittiler, tabutları geldi. Öldürüldüklerinde 18-22 yaşlarındaydılar. Aradan 40-45 yıl geçti, bir öğretmen, Aydan Afşaroğlu aileleriyle, arkadaşlarıyla, yaşayan tanıklarla konuştu, onları yazdı. Onlar Daha Çocuktu adıyla kitaplaştırdı. Yaklaşık 6-7 yıllık bir emeğin sonunda 2 ciltlik bir eserle bir döneme tanıklık etti, 6 genci kalıcılaştırdı. 6 da değil aslında, 6 artı 1. Çünkü kitapta, ağzına kurşun sıkılarak öldü diye bırakılan,  adını değiştirerek ve yurt dışına göç ederek yaşamını sürdürebilen Ülmen Aygın da var. Bugünkü adıyla Sümer Erek.

Toplam 848 sayfalık kitap, belgesel gibi. Ulaşılabilen, hayatta olan anne-babalar, kardeşler, yeğenler, arkadaşlarla söyleşilerle her “çocuk” ayrı ayrı yer aldı kitapta. Çocukluğundan ölümüne, kısacık da olsa yaşamları anlatılarla aktarıldı. Gençlik hareketlerinin, eylemlerin, çatışmaların zirve yaptığı 70’li yıllar Türkiye’sinin, Kıbrıslı öğrenci hareketinin, o dönem Kıbrıs ayağının de genel fotoğrafı var anlatımlarda. Bugün farklı pozisyon ve makamlarda olan onlarca tanığın anlatımları da tarihi nitelikte.

Aydan Afşaroğlu’nun önsözde dediği gibi; “Ölümlerinden 40-45 yıl sonra da olsa bu kişileri sevdikleriyle birlikte kalıcılaştırmak, okuyucuyla buluşturmak, yaşanılanları gözler önüne sermek gerekiyordu…”

Bir Cevap Yazın